Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от Върховния съд на САЩ да гарантира участието му в първичните избори в Колорадо, като внесе жалба срещу решението на щатските магистрати, съобщава американският вестник The Washington Post.

Миналата седмица и властите на Мейн обявиха, че на Тръмп ще бъде забранено участие в първичните избори. И двата щата временно отложиха решенията си да го отстранят от бюлетините за гласуването, за да може да бъде обжалвано решението.

Изборите в Мейн и Колорадо са насрочени за 5 март, но бюлетините трябва да бъдат отпечатани доста преди гласуването. Съгласно федералния закон бюлетините за гласоподаватели извън щата трябва да бъдат изпратени по пощата до 20 януари, а бюлетините за други гласоподаватели трябва да бъдат налични няколко седмици по-късно.

От редакцията отбелязват, че Върховният съд на САЩ не е длъжен да разглежда делото за забраната в Колорадо, но съдиите вероятно ще вземат отношение по такъв чувствителен въпрос. Магистрати призовават съда да действа бързо, за да гарантира, че всички щати следват едни и същи политики.

На 28 декември властите на Мейн отстраниха Тръмп от бюлетината за първичните избори за президент на САЩ. Решението бе основано на 14-та поправка на Конституцията на САЩ, която забранява участието в избори на организатори и участници в бунт. Съдът призна за такъв щурма на Капитолия от 6 януари 2021 година. Два дни по-късно подобно решение обявиха и магистратите в щата Колорадо.