Кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ Доналд Тръмп нарече украинския държавен глава Володимир Зеленски "най-добрият търговец в историята“ и на митинг в Пенсилвания отново говори за предполагаемия му план да сложи край на войната на Русия срещу Украйна, отбелязва Bloomberg.

"Виждам, че Зеленски е тук. Мисля, че той е най-добрият търговец в историята - всеки път, когато идва в страната, той си тръгва с 60 милиарда долара“, подчерта Тръмп.

Тръмп добави, че вярва, че украинският лидер "силно е искал неговият опонент от Демократическата партия Камала Харис да спечели изборите“ и отбеляза, че ако спечели изборите, ще се опита да накара Украйна и Русия да седнат на масата на преговорите.

"Ако спечеля тези избори, първото нещо, което ще направя, е да се обадя на Зеленски, да се обадя на президента Путин и да кажа: "Трябва да сключите споразумение, това е лудост“.

Коментарите на Тръмп са на фона на планираната среща на Зеленски с Харис и президента на САЩ Джо Байдън в четвъртък, за да представи своя "план за победа“.

Зеленски изрази убеждението, че 45-ият президент на САЩ всъщност не знае как да спре войната в Украйна, дори "ако му се струва, че знае как да го направи“.