Кандидатът на Демократическата партия Камала Харис едва наскоро започна да се представя като чернокожа, за да се хареса на афро-американците, след като преди това се идентифицираше като индийка. Това заяви кандидатът за президентските избори в САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп, предава РБК-Украйна, като се позовава на предаването на срещата на Националната асоциация на чернокожите журналисти в Чикаго.

"Не знаех, че е черна, докато случайно не стана такава... Сега тя иска да бъде известна като черна. Тя винаги е била индийка... И тогава тя направи обрат и стана чернокожа", заяви той.

Нека припомним, че бащата на Харис е чернокож от Ямайка, а майка й е от Индия.

Освен това Тръмп няколко пъти изкриви името на опонента си, произнасяйки го с ударение върху втората сричка, въпреки че на английски акцентът трябва да е върху първата - Камала.

Говорейки за необходимостта от борба с имиграцията, той каза, че нелегалните имигранти заемат работни места в Съединените щати, на които чернокожите биха могли да работят.

"Милиони и милиони хора идват в страната ни и заемат чернокожи, латиноамерикански работни места и, честно казано, синдикални работни места. Те заемат вашите работни места“, заяви Тръмп.

На въпрос на един журналист какво е направил политикът за чернокожите американци, републиканският кандидат отговори: "Аз съм най-добрият президент за чернокожите от Ейбрахам Линкълн насам“.

Реакцията на Камала Харис на обвиненията не закъсня. Настоящият вицепрезидент нарече изявленията на Тръмп за нейната раса "стара постановка“ на разделение и неуважение.

"Днес получихме още едно напомняне. Доналд Тръмп говори на годишната среща на Националната асоциация на чернокожите журналисти този следобед и това беше същото старо шоу – разделящо и неуважително. Нека просто кажа, че американският народ заслужава по-добро“, заяви тя по време на изказване в Хюстън, съобщава CNN.

Според Харис "американският народ заслужава лидер, който говори истината" и "не реагира на враждебността и гнева".

"Ние заслужаваме лидер, който разбира, че нашите различия не ни разделят. Те са важен източник на нашата сила", добави вицепрезидентът.