В интервю за предприемача Илон Мъск в социалната мрежа Х кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп увери, че е имал "добри отношения“ с руския държавен глава Владимир Путин и го е разубедил да напада Украйна.

По думите му руската инвазия в Украйна е плод на политиката на настоящия американски лидер Джо Байдън. Той уточни, че Байдън е започнал да говори за членството на Украйна в НАТО и това е накарало Путин да разпореди нахлуване в Украйна.

"Байдън започна да говори такива глупави неща - той каза, че Украйна може да бъде член на НАТО. Руската федерация никога няма да се съгласи на това. Войната щеше да има нулев шанс, ако аз бях президент“, изрази увереност републиканецът.

Той изрази мнение, че "Украйна сега няма достатъчно мъже“, за да се бие, така че страната използва "много млади или много стари“ хора на бойното поле.

Самият той обещава, че ако бъде избран за президент, ще започне диалог с Путин. Той припомни, че "се разбираше добре с Путин и го уважаваше“, както и че е провел "много разговори за Украйна“. "Казах на Путин – не правете това“, поясни политикът и добави, че Украйна за Путин е "това, за което той най-много жадува“.

Вицепрезидентът Камала Харис вече отговори на интервюто на Тръмп с Мъск. "Двама от най-лошите хора, които познавате, са в ефир в момента“, гласи коментарът й. Харис нарече Мъск "лакей на Тръмп, разпространяващ подлите си идеи пред милионна аудитория чрез един от най-популярните уебсайтове в света“.