Републиканецът Доналд Тръмп остава лидер в надпреварата за президент на САЩ, въпреки че все още може да загуби изборите. Преднината му пред демократа Камала Харис е с два процента. Това сочи проучване на YouGov за британския вестник The Times, проведено след решението на президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от изборите. То показва, че малко повече от три месеца до деня на изборите на 5 ноември, "Тръмп все още може да загуби изборите“.

Изданието отбелязва, че на републиканеца се гледа по-благосклонно от Харис: 44% от вероятните избиратели имат много или донякъде благосклонно мнение за бившия президент. 41% от анкетираните казват това за Харис. В същото време 50% имат неблагоприятно мнение за Тръмп, а 51% имат неблагоприятно мнение за Харис.

Подчертава се, че Тръмп остава кандидатът с най-голямо доверие по два важни въпроса - икономиката и имиграцията. Изпреварва и по въпросите на външната политика и престъпността. Междувременно Харис изпреварва Тръмп по отношение на доверието по отношение на проблемите срещу абортите и околната среда.

"[Харис] е човек, който не е водил кампания като кандидат-президент и не е бил в светлината на прожекторите, както Байдън през последните четири години. Все пак тя започва също толкова силно, колкото Байдън. Оттеглянето на кандидатурата и номинацията на Байдън на Харис като вероятен кандидат, всичко това противоречи на всякакви последици, които можем да видим от последващия телевизионния дебат, опита за убийство, конвенцията и избора на Джей Ди Ванс. Разбира се, конвенцията и номинацията може да бъдат положителни развития, които са от полза за a кандидат, така че е възможно да видим тези ефекти компенсирани от прехода от Байдън към Харис“, обясни Карл Биалик от YouGov.

Гласоподавателите също бяха запитани дали биха желали САЩ да има жена президент: 54% казват "да“, 30% - "не“, а 16% не са решили. Това е по-негативен резултат, отколкото YouGov получи, когато зададе същия въпрос през май 2015 година, месец след като Хилъри Клинтън обяви своята президентска кампания. По това време 63% от регистрираните избиратели отговориха, че страната е готова за жена лидер.

"Ако погледнете въпроса дали хората са готови за жена президент сега в сравнение с 2015 година, може би сте се надявали на девет години напредък. Вместо това виждате значителен спад в това дали американците смятат, че страната е готова. Има общоприетото убеждение, че жените няма да имат шанс сред значителна част от електората. Когато попитахме хората дали Харис трябва да избере мъж или жена, повечето казаха, че няма значение, но 35% от демократите са на мнение, че тя трябва се избере мъж, а само 6% - жена“, обяснява Биалик.