Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп спечелиха първичните избори на своите партии в Мичиган във вторник, като допълнително затвърдиха почти сигурния реванш между двамата мъже – но ранните резултати от щата подчертаваха някои от най-големите им политически уязвимости преди общите избори през ноември, пише Associated Press.

Една енергична "неангажирана“ кампания, организирана от активисти, разочаровани от начина, по който Байдън се справя с войната в Газа, се разраства. Тя вече далеч е надхвърлила разликата от 10 000 гласа, с която Тръмп спечели Мичиган през 2016 г., цел, поставена от организаторите на тазгодишните протестни усилия.

Що се отнася до Тръмп, той вече взе с голяма разлика първите пет щата от републиканския първичен календар. Но имаше ранни признаци, че Тръмп продължава да се бори с някои влиятелни избирателни блокове, които са предпочели бившия посланик в ООН Ники Хейли в предишни състезания. Най-силното представяне на Хейли във вторник вечер дойде в райони с колежански градове като Ан Арбър, дом на Мичиганския университет, и предградията около Детройт и Гранд Рапидс.

За Байдън значителният процент "неангажирани“ гласоподаватели може да сигнализира за слабост в части от демократичната база в щат, който той трудно може да си позволи да загуби през ноември. Междувременно Тръмп се представя по-слабо при гласоподавателите от предградията и хората с висше образование и е изправен пред фракция в собствената си партия, която смята, че е нарушил закона в едно или повече от наказателните дела срещу него.

Мичиган има най-голямата концентрация на арабски американци в страната. Повече от 310 000 жители са с произход от Близкия изток или Северна Африка. Почти половината от предградието на Детройт от около 110 000 жители на Диърборн твърдят, че имат арабски произход.

И Белият дом, и представители на кампанията на Байдън направиха пътувания до Мичиган през последните седмици, за да говорят с лидери на общността за войната Израел-Хамас и как Байдън подходи към конфликта, но тези лидери не бяха убедени.

Силни масови усилия започнаха само преди няколко седмици, за да насърчат гласоподавателите да изберат "неангажирани“ като начин да регистрират възражения срещу броя на жертвите, причинени от офанзивата на Израел. Близо 30 000 души са загинали в Газа, две трети от тях жени и деца, според палестински здравни служители.

Този натиск беше подкрепен от длъжностни лица като представителя на Демократическата партия Рашида Тлаиб, първата палестинска американка в Конгреса, и бившия представител Анди Левин.

"Неангажираните“ гласове се движиха около границата от 15%, необходима, за да се класират за делегати в цялата страна. Беше твърде рано да се каже дали кампанията ще събере делегати на местно ниво.

Тръмп спечели щата само с 11 000 гласа през 2016 г. над кандидата на демократите Хилари Клинтън, а след това загуби щата четири години по-късно с близо 154 000 гласа от Байдън. Организаторите на "неангажираното“ усилие искаха да покажат, че имат поне броя на гласовете, който беше маржът на победата на Тръмп през 2016 г., за да демонстрират колко влиятелен може да бъде блокът.