В интервю за телевизионния канал FOX News кандидатът на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп обяви, че е имал "пълното право“ да се намесва в президентските избори в САЩ през 2020 година.

"Пълна лудост е, че числата ми в анкетите се покачват. Който не е чул — получаваш обвинение за намеса в президентски избори, макар да имаш пълното право да го правиш — и твоите резултати в анкетите се покачват“, коментира Тръмп.

Миналата седмица специалният прокурор Джак Смит повдигна заместващ обвинителен акт срещу Тръмп за предполагаеми опити на бившия президент и неговите съюзници да отменят резултатите от изборите през 2020 година. Новото обвинение смекчава обвиненията срещу ексцентричния републиканец на фона на решението на Върховния съд по въпроса за имунитета му, въпреки че нито едно от четирите предходни обвинения не е оттеглено, припомня CNN.

Останаха твърдения, че Тръмп е оказвал натиск върху тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да използва своите правомощия, за да отхвърли резултатите от гласуването в щатите, в които републиканецът загуби вота.

По думите на Тръмп специалният прокурор е "пренаписал същия случай в опит да заобиколи становището на Върховния съд“ и че делото е трябвало да бъде спряно окончателно след произнасянето на решението му.

Също миналата седмица специалният прокурор Джак Смит призова федералният апелативен съд да възобнови делото срещу Тръмп за класифицирани документи.