Доналд Тръмп похвали близките си отношения с Бенямин Нетаняху при гостуването на израелския премиер в петък и обвини вицепрезидента на САЩ Камала Харис, негов опонент на президентските избори, че е направила "неуважителни" коментари за войната в Газа, съобщава Reuters.

Нетаняху се срещна с Тръмп, кандидата на Републиканската партия в президентската надпревара в САЩ през 2024 г., ден след разговорите с президента на Демократическата партия Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, която се състезава срещу Тръмп на изборите в САЩ на 5 ноември.

Тръмп посрещна Нетаняху и съпругата му Сара в Мар-а-Лаго, неговия курорт във Флорида, и разкритикува Харис, която след срещата си с израелския лидер изрази загриженост относно жертвите сред палестинските цивилни след деветмесечната кампания на Израел в Газа, пише британската агенция."Смятам, че забележките ѝ бяха неуважителни", заявява Тръмп. "Те не бяха много любезни към Израел. Всъщност не знам как някой, който е евреин, може да гласува за нея.

Но е важно как го прави", настоява той.

Както частно, така и публично, членовете на делегацията на Нетаняху са били разочаровани от някои от забележките на Харис, според запознат с въпроса. Нетаняху е начело на крайнодясно коалиционно правителство, което се противопоставя на палестинската държавност - политика, която е в противоречие с подкрепата на САЩ за двудържавно решение, което да сложи край на продължаващия от десетилетия конфликт. В предизвикателните си изказвания пред Конгреса в сряда Нетаняху защити израелската армия и отхвърли критиките към кампанията, която опустоши Газа и уби над 39 000 души, по данни на здравните служители в анклава, управляван от ХАМАС.

Десетки демократи обаче бойкотираха речта на Нетаняху, като изразиха тревога от хилядите цивилни жертви в Газа, разрушената инфраструктура и изселването на повечето от 2,3 милиона жители.

В речта си пред Конгреса на САЩ Нетаняху похвали подкрепата на Джо Байдън за Израел. Но под аплодисментите на републиканците той спомена произраелската политика на Доналд Тръмп като президент. Той похвали решението на Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим - отдавнашна консервативна цел, която разгневи палестинците. Той също така цитира Споразуменията от Абрахам - знакови споразумения, подписани с посредничеството на САЩ по време на годините на Тръмп в Белия дом, които нормализираха двустранните отношения между Израел, Бахрейн и Обединените арабски емирства.