Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че представянето му в първия телевизионен предизборен дебат с претендента от Демократическата партия Камала Харис е било най-доброто му досега, като каза, че "важният" дебат показва колко "слаби" са демократите.

"Беше много интересно и показа колко са слаби, колко жалки са“, заяви Тръмп веднага след дебата по ABC News. Бившият президент на САЩ подчерта, че дебатът всъщност е бил "три към едно", намеквайки, че модераторите са били на страната на демократа Камала Харис.

Тръмп добави, че не е знаел, че певицата Тейлър Суифт е подкрепила Харис и че според него социологическите проучвания показват, че той се е представил добре по време на дебата.

Камала Харис, от своя страна, заяви след дебата, че "имаме работа за вършене" и че американският народ е имал възможността да види какво защитават кандидатите във вторник вечерта. Тя подчерта, че разделението не трябва да бъде акцент в президентските кампании.

Президентът на САЩ Джо Байдън написа в социалната мрежа X, че Харис е доказала в дебата, че тя е "най-добрият избор да води нацията напред“.

"Няма да се връщаме назад“, написа избраният от Демократическата партия държавен глава.

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама заяви, че "има само един кандидат, готов да бъде президент" и призова избирателите да гласуват за Камала Харис и кандидата за вицепрезидент Тим ​​Уолц.

Вицепрезидентът на Тръмп Джей Ди Ванс заяви, че Камала Харис "няма съдържание", докато републиканецът има "истинска визия" за Съединените щати. Той добави, че Тръмп се гордее с постиженията си, докато Харис "с основание" се срамува от това, което е направила досега.

Коментаторите на CNN Джейк Тапър и Крис Уолъс заключиха, че дебатът е бил "опустошителен“ за Тръмп, като го преценяват като толкова лош за бившия президент, колкото дебатът през юни беше за Джо Байдън. Проучване на CNN установи, че след дебата 45 процента от гласоподавателите са имали положително мнение за Харис, а 44 процента са имали отрицателно мнение за вицепрезидента.

Това е подобрение в сравнение с периода преди дебата, когато 39 процента от гласоподавателите са заявили, че гледат положително на Харис. В същото време мненията на наблюдателите на дебата за Тръмп не се промениха много, като 39 процента го оцениха положително и 51 процента неблагоприятно, подобно на мненията преди дебата сред същите гласоподаватели.