По време на събитие, посветено на борбата с антисемитизма, кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп критикува продължаващите от месеци призиви на президента на САЩ Джо Байдън и съперничката му от Демократическата партия Камала Харис за прекратяване на огъня в Газа, малко след като заяви, че е казал на министър-председателя Бенямин Нетаняху бързо да победи ХАМАС, защото "убийствата трябва да спрат", предава The Times of Israel.

"От самото начало Харис работи, за да върже ръката на Израел, изисквайки незабавно прекратяване на огъня, винаги изисквайки прекратяване на огъня", посочва Тръмп, добавяйки, че това "само ще даде на ХАМАС време да се прегрупира и да започне нова атака в стил 7 октомври".

Тръмп допълва: "Ще дам на Израел подкрепата, от която се нуждае, за да спечели, но искам да спечели бързо".

По-нататък той нанася удар по Харис и твърди, че тя е "маневрирала", за да получи подкрепа от "отровните антисемити в своята партия".

Харис е омъжена за евреин, който, ако спечели изборите, ще влезе в историята като първия еврейски съпруг на президент на САЩ - както и първия мъж в тази роля.

Използвайки характерния си подстрекателски език, Тръмп твърди, че ако Харис спечели, "радикалните леви подпалвачи на знамена и симпатизантите на ХАМАС не само ще предизвикат хаос по нашите улици. Те ще управляват външната политика на САЩ в Белия дом, а Израел няма да го има".

Определяйки пропалестинските протестиращи срещу Израел като "главорези, подкрепящи ХАМАС" и "симпатизанти на джихада", Тръмп заплашва да ги арестува и депортира от САЩ, ако се върне в Белия дом.

Тръмп е представен на събитието от Мириам Аделсън, вдовицата на казино магната Шелдън Аделсън, който подкрепя президентската му кампания. Твърдо про-израелската двойка бе водещата му финансова подкрепа през 2020 г.