Бившият президент на САЩ и кандидат на републиканците на предстоящите избори Доналд Тръмп съобщи в социалната мрежа Truth Social за телефонен разговор с Владимир Зеленски.

"Зеленски и аз проведохме много добър телефонен разговор. Той ме поздрави за много успешната Национална републиканска конвенция и за това, че станах републикански кандидат за президент на Съединените щати", се казва в публикацията.

Според Тръмп, ако спечели изборите, той "ще донесе мир и ще сложи край на войната“.

"Двете страни могат да се съберат и да постигнат споразумение, което ще сложи край на насилието и ще проправи пътя към просперитет“, обеща бившият президент.

Зеленски на свой ред написа в социалната мрежа X, че се е договорил с Тръмп за бъдеща лична среща, за да обсъдят конкретни стъпки за мирно уреждане.

Говорейки на конгреса на Републиканската партия, Тръмп обеща, че след завръщането си в Белия дом ще сложи край на всеки международен конфликт в света, който според него е създаден от сегашната администрация на Джо Байдън, включително украинския.

На предизборния дебат с Байдън на 27 юни бившият президент твърди, че ще постигне разрешение на този конфликт дори преди евентуалното му преизбиране и полагането на президентска клетва. В същото време той подчерта, че украинската криза никога не би се случила, ако Москва уважаваше американския президент.