Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обвини администрацията на неговия съперник от демократическата партия Джо Байдън, че е отговорна за началото на пълномащабна руска агресия срещу Украйна, предава Sky News.

"Също така се опитвам да разреша международната криза, която администрацията, която сега е начело, започна, особено ужасната война между Русия и Украйна и войната, през която преминава Израел...“, заяви Тръмп на конгреса на Републиканската партия в Милуоки. "Ще сложа край на всяка международна криза, която тази администрация създаде, включително ужасната война с Русия и Украйна и войната, причинена от атаката срещу Израел“.

Това не е първият път, когато Тръмп обещава да прекрати войната на Русия срещу Украйна. Той никога не казва как точно смята да направи това, но в американските медии периодично се появява информация, позовавайки се на източници, че Тръмп планира да предложи на руския президент Владимир Путин част от украинската територия в замяна на мир.

Наскоро Politico, цитирайки двама експерти по национална сигурност, които подкрепят Тръмп, написа, че той уж обмисля възможността за сключване на споразумение, според което НАТО да се ангажира да не се разширява на изток - по-специално към Украйна и Грузия, и вече води преговори с Путин за това каква част от украинската територия Москва ще може да вземе за себе си.