Буря предизвика свлачища и проливни дъждове, които наводниха много северни райони на Филипините през нощта на неделя срещу понеделник (1 срещу 2 септември), като причиниха смъртта на най-малко 14 души и принудиха властите да преустановят учебните занятия и работата на правителството в гъсто населения регион на столицата, предава CTV News.

Тропическата буря "Яги" връхлетя град Касигуран в североизточната провинция Аурора в понеделник следобед и набра сила с постоянни ветрове със скорост 85 км/ч и пориви от 105 км/ч, според метеорологичната служба.

Бурята, наричана на местно ниво "Ентенг", набра скорост и се придвижва на северозапад със скорост 20 км/ч към най-северните провинции на страната. Прогнозите са, че през следващите два дни бурята ще продължи да се усилва и вероятно ще се превърне в тайфун, преди да се оттегли към Южен Китай, съобщиха от метеорологичната служба.

Най-малко 14 души са загинали, най-вече в резултат на свлачища и удавяния, съобщиха официални лица.

В понеделник в провинция Ризал, западно от столицата, свлачище е засегнало две малки къщички на склона на хълм в град Антиполо и е убило най-малко трима души, включително бременна жена. Четирима други жители на селото са се удавили в набъбнали потоци, съобщи по телефона за Associated Press отговорникът за борба с бедствията в Антиполо Енрилито Бернардо.