Германия, Нидерландия и Полша подписаха споразумение, насочено към намаляване на бюрократичната тежест, която възпрепятства бързото придвижване на войски и оръжия към Източния фланг на НАТО, предава Reuters.

След началото на войната в Украйна през 2022 година и НАТО, и Европейският съюз започнаха да ускоряват подготовката в случай на военен конфликт с Руската федерация.

При такъв сценарий се очаква САЩ и други съюзници от НАТО да изпратят големи военни подкрепления през пристанищата в Северно море през Германия и Полша към Източния фланг. В момента НАТО провежда най-голямото си военно учение от края на Студената война Steadfast Defender 2024, в което участват около 90 000 войници.

Говорейки на събитие в Европейската агенция по отбрана в Брюксел, нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен подчерта, че е жизненоважно да се създадат условия, които позволяват военните сили да бъдат разположени бързо, преди да възникне потенциален конфликт.

"Географията е такава, каквато е. Това означава, че трябва да можете да се придвижвате бързо от Нидерландия през Германия до Полша“, заяви тя преди трите страни да подпишат писмо за намерения за по-тясно сътрудничество.

НАТО предупреди своите членове, че твърде тежката бюрокрация възпрепятства движението на войски в Европа, проблем, който може да доведе до сериозни забавяния, ако избухне конфликт с Русия.

"Времето ни изтича. Това, което не направим в мирно време, няма да бъде готово в случай на криза или война“, предупреди генерал-лейтенант Александър Солфранк по-рано.

Силите на НАТО все още трябва да спазват редица различни правила, вариращи от предварителното известие, необходимо за изпращане на боеприпаси, до допустимата дължина на военните конвои.