Три роти от Втори батальон на 15-та оперативна бригада "Богдан Завада“ от Националната гвардия на Украйна са отказали да изпълняват бойни заповеди край град Покровск, разкри за изданието "Страна.ua“ боец от една от тези части, представен като Владислав.

"В средата на август нашият Втори батальон бе прехвърлен в Покровск. Буквално веднага заехме позиции. Но бедата е, че вече бяхме с огромен недостиг на персонал. След една седмица боеве останахме още по-малко - по 10-13 души на рота, включително командири (средната численост на една рота е 80-100 души - бел. ред.). След като заехме позиции близо до Покровск, се сблъскахме с некомпетентността на командването: няма комуникация със съседните части, или е изключително лоша, няма ясно разбиране чии са позициите. Стигна се до там, че ни беше наредено да се преместим на позиции, но никой не знаеше кой е на тях. В някои случаи тези позиции вече бяха заети от руснаци. Ние просто физически не можем да удържим отбраната на позиции с такъв недостиг на личен състав: на всеки наш се падат по 30 руснаци! А руснаците непрекъснато атакуват, щурмуват в батальони с подкрепата на тежка техника. И през седмицата на бойните действия само веднъж БТР излезе да ни подкрепи с огън. Руснаците настъпват в непрекъснат поток по жп линията в района на Мирноград. Виждат се само от 30-40 метра, всичко е много гъсто обрасло в района.

За изключително лошата съгласуваност и липсата на комуникации свидетелства фактът, че една от частите ни прикриваше от фланга, но тя отстъпи под натиска на руснаците, без да ни уведоми. В резултат на това една от нашите групи така и не успя да напусне битката. Сега не знаем къде са – дали са загинали или са били заловени.

Затова три наши роти от прехвърлените в Покровск отказаха да изпълняват бойни заповеди. Властите пристигнаха и предложиха да направят крачка напред към тези, които отказват да спазват бойна заповед. Всички останали начело с командирите излязоха. Шефовете го снимаха и си тръгнаха. Сега не знаем какво ще се случи след това, чакаме последствията. При това всички отказали да изпълнят заповедите се бият от самото начало на войната, всички са били под обстрел, всички са били в бой. Но просто останахме твърде малко“, разказва военният.

Преди няколко дни друг военен от батальона "Айдар“ обяви, че руската офанзива на Торецко и Покровско направление се улеснява от многобройни грешки на украинското командване.