"Красноречиви“ са резултатите от контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна в лятната кампания на 2023 година на Запорожкото направление, отбелязват в руските Telegram среди.

"За 3 месеца (от 4 юни до 4 септември) те са успели, с цената на стотици единици бронирана техника и хиляди животи на своите войници да се придвижат на два участъка със 7-10 километра в дълбочина. Там се сблъскаха с предполието на първата руска отбранителна линия на Русия в Работино и Урожайное, като така и не достигнаха основните укрепления на руските войски“, пише един от каналите.

Представя се и фактология: Общите териториални придобивки по време на контранастъплението на ВСУ възлизат на около 200 квадратни километра (за сравнение – територията на Софийско поле е 1200 квадратни километра, според украинските изчисления са освободени около 286 кв.км.), или 0,4% от контролираните от руснаците 50 000 квадратни километра в Запорожка, Херсонска и Донецка области.

Каналът коментира, че "контранастъплението очевидно е в цугцванг“. "Голямо количество войски изнемощяват под ударите на Русия, сковани от релефа на низината в района на село Работино“, се отбелязва в анализа.

А според Telegram канала "Военная Хроника“, "първоначалният план на украинската армия е провален практически веднага, и на наземните войски на ВСУ им се е наложило да търсят обходни пътища“.

Кога започна настъплението?

"Основният удар в Запорожие и Южнодонецкото направление украинските войски започнаха да нанасят рано сутринта на 4 юни. Първоначалният план предполагаше бързо излизане към Мелитопол и Бердянск за 72-96 часа, но това не се случи. Още в първия ден на офанзивата в минните полета и от работата на руската артилерия украинските войски загубиха няколко танка Leopard 2A4 / 2A6, както и американски бойни машини на пехотата M2 Bradley и бронетранспортьори Stryker. В първите седмици на настъплението украинските войски използваха тактиката на масирани удари и хвърляха в битка от един до пет батальона, но за 90 дни от настъплението този подход доведе до "загуби от 35-50 хиляди убити и ранени“ (числата са на авторите), а същото се отнася до загубата на стотици бронирани машини, жизненоважни за развитието на офанзива. В същото време въоръжените сили на Украйна не извършваха дълги походи - всяко движение на украинските войски се ограничаваше до прехвърляне на техника и хора в рамките на 3-5 км“, пишат анализаторите.

Защо се случи това?

Дълго преди да започне битката, руснаците извършват плътно миниране на всички подходи и създават инженерни бариери. След началото на настъплението руската артилерия, авиацията и противотанковите системи във фронтовата зона за сигурност изиграват важна роля в отразяването на удара, пише "Военная Хроника“.

Къде се водиха основните битки?

"Имаше няколко централни битки. През първите седмици най-тежките битки бяха в района на Пятихатки в Запорожие, както и при Велика Новоселка, в района на Нескучное, Сторожевой и Благодатне. Средно за 90 дни от настъплението въоръжените сили на Украйна, с цената на огромни загуби, успяха да напреднат с 6-9 км, но по-нататък настъплението започна да се задушава поради големи загуби и недостиг на техника. В боевете бяха хвърлени резервни формирования на украинската армия - 82-ра ОДШбр, 118-а ОМБр и други формирования, но те не можаха да ускорят настъплението. В същото време въоръжените сили на Украйна успяха да вземат площ от едва 200 квадратни метра. км, което е 0,38% от площта на Запорожка област (почти 30 хил. кв. км) и площта на Донецка област (27 хил. кв. км)“, отбелязват коментаторите.

На какъв етап е сега атаката?

"В момента въоръжените сили на Украйна се опитват да пробият Работино, Вербовое и Пятихатки в Запорожие, както и да се прегрупират за удар през Урожайное в Донецка област. В Пятихатки и Работино въоръжените сили на Украйна постепенно се изчерпват - опитът за удар в посока Вербово косвено говори за това, тъй като тактиката на фронтален натиск не се оправда. В същото време първата отбранителна линия... не е достигната. Украинската техника продължава да се взривява от мини, а личният състав на въоръжените сили на Украйна попада под мощни артилерийски удари, докато напредъкът или изобщо липсва, или се ограничава до напредване в сивата зона“, пише в заключение "Военная Хроника“.