Други три кораба успяха да напуснат Украйна през Черно море, въпреки прекратяването на сделката с посредничеството на ООН, която позволяваше износът на зърно от пристанищата в района на Одеса, но този път с метални изделия, пише CNN.

Корабите Primus, Anna Tereza и Ocean Courtesy, които бяха блокирани в Украйна от преди пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари, станаха съответно вторият, третият и четвъртият кораб, които успяха да напуснат украинските пристанища след прекратяването на зърното споразумение през юли.

Корабите превозват продукти на украински производители на стомана и металургични продукти, включително "над 76 000 тона валцована стомана, произведена от Азовстал, Запорожстал, Kamet Steel и ArcelorMittal Kryvyi Rih, както и 172 000 тона концентрат от желязна руда, произведен в минните и преработвателни предприятия на групата Метинвест“, се казва в изявление на Метинвест във вторник.

Международната стоманодобивна и минна група има операции в Украйна, както и в други европейски страни и САЩ.

Метинвест разясни, че корабите са успели ефективно да пробият това, което наричат "военноморска блокада“ от Русия на пристанищата на Украйна, отваряйки вратата за по-нататъшен износ.

"Това означава ускорено възстановяване на икономиката на Украйна, която претърпя огромни загуби, включително поради незаконната блокада на пристанищата на Украйна от Руската федерация“, заяви Александър Водовиз, ръководител на проектния офис на главния изпълнителен директор на Метинвест, добавяйки, че пълното деблокиране на пристанищата за всички товари ще помогнат "да се донесат допълнителни десетки милиарди долари приходи в чуждестранна валута годишно на украинската икономика".