Археолози са открили останките на три военни кораба, участвали в японската операция по нахлуване на отдалечените Алеутски острови на Аляска по време на Втората световна война - до голяма степен пренебрегван конфликт, който историците понякога наричат ​​"забравената битка“, пише Live Science.

Останките - два японски товарни кораба и американският SS Dellwood, полагал подводни кабели по време на войната – са открити миналия месец по време на експедиция до остров Ату, в най-западният от Алеутските острови.

Японските кораби са потопени от бомби от американски самолети, след като японските сили нахлуват на острова през юни 1942 година, около шест месеца след нападението над Пърл Харбър. Американският кораб потънал около месец, след като японската инвазия е отблъсната почти година по-късно, по време на усилия за укрепване на защитата на острова.

"Първоначалната [японска] идея бе Ату да се превърне в "непотопяем самолетоносач“ за атаки срещу други американски цели“, обяснява Доминик Буш, военноморски археолог и съдиректор на проекта.

"Но когато ситуацията в Тихия океан започна да се променя, имперското командване изостави корабите и на практика нареди на екипажите да издържат колкото могат – по същество да умрат с чест“, добави Буш, който е изследовател за археологическата организация с нестопанска цел Ships of Discovery.

Ату и близкият алеутски остров Киска са единствените части от Северна Америка, които са превзети и окупирани от враг по време на Втората световна война. В отговор САЩ бомбардират японците там с бойни самолети в продължение на година в крайна сметка ги изтласкват с помощта на близо 35 000 американски и канадски войници.

Последните етапи на нахлуването включват битката при Ату, която отнема живота на 2351 японски и 549 съюзнически войници през май 1943 година.