Родителите в Германия гледат на училищното образование с голям скептицизъм - такава е присъдата, която може да се направи от резултатите от проучване на Forsa, поръчано от фондация Körber, пише немското списание Der Spiegel.

Според резултатите от проучването мнозинството от родителите (72%) смятат, че училището не е в състояние да преподаде уменията и знанията, от които детето им се нуждае за бъдеща кариера. Само 27% от родителите смятат, че училищата се справят добре или много добре с тази задача.

Така резултатите от проучването ясно показаха тъжната ситуация. "Нашата образователна система преминава през драматична криза на доверието“, анализират авторите на изследването.

Родителите в Германия също нямат голямо доверие в оценяването. Според проучването три четвърти от родителите са развили отношение от критично до негативно към съществуващата система за оценяване: 45% от тях настояват за нейната реформа, 4% дори се застъпват за премахване на оценките, 27% от тези, които критикуват, искат да се запази системата само поради липсата на алтернативи. За разлика от това, само 20% от родителите вярват, че оценките в училище са справедливи и отразяват реално представянето и следователно трябва да бъдат запазени.

Това е "почти унищожителна присъда, бяхме изненадани колко недвусмислена е“, сподели пред репортери Джулия Андре, ръководител на образованието във фондация Körber. Получените резултати обаче не трябва да се тълкуват като общо отхвърляне на училищата. Родителите са по-малко склонни да критикуват работата на отделните училища или учители, но фактът, че обучението е остаряло, обяснява тя, като се позовава на Дорис Холцбергер.

Холцбергер е професор в Техническия университет в Мюнхен, занимаващ се с изследвания в областта на училищното и учителското образование. По думите й в училищата акцентът е върху знанията по предметите и в по-малка степен върху компетентностите и целите, които родителите си поставят при избора на професия за децата си. Така и двете страни преследват различни образователни цели. Тези противоречия трябва да бъдат премахнати, включително чрез радикални промени.

Според Андре фокусът на родителите върху новите технологии и оцеляването в света на глобализацията става очевиден в класацията на учебните предмети. Според тази оценка мнозинството родители смятат английския език за подходящ училищен предмет. На трето място е информатиката, макар че едва постепенно се въвежда като задължителен предмет.

Музиката и изобразителното изкуство пък са далеч назад, съвсем на дъното на класацията. "Това наистина ме изненада“, обяснява Кристиан Енгелбрехт, образователен служител във Futurium Berlin, в брошура, придружаваща проучването. "Креативността е една от централните концепции на бъдещето: тя характеризира способността да се предвиждат проблеми и промени“. Родителите обаче най-вероятно не свързват подобни дейности с рисуване и ръкоделие.

Различията между половете също играят роля при оценяването на учебните предмети. "С поглед към бъдещето, ние, за съжаление, все още сме заседнали в миналото по отношение на половите стереотипи“, анализират авторите на изследването. Родителите на момичета, например, са много по-склонни да дадат приоритет на здравния сектор или социалните и образователни науки като възможна кариера за своите дъщери. Родителите на момчетата, напротив, предпочитат професии в областта на инженерството, програмирането, електротехниката и машиностроенето.

Има и разлики в желаната образователна траектория: според проучването родителите на момичетата са по-склонни да искат дъщерите им да учат в университета, а родителите на синовете им искат те да имат стаж. Нивото на образование на самите родители също оказва влияние: тези, които имат свидетелство за средно образование, са много по-склонни да искат децата им да получат професия, отколкото да ги карат да учат допълнително. Родителите, които сами са завършили университет, напротив, по-често искат детето им да отиде във ВУЗ.

Последните изследвания по темата показват, че желанията на родителите не винаги съвпадат с пътищата на децата им. Според получените данни все повече завършили средно образование избират професионалното образование. Повечето родители смятат, че е важно детето да може да реализира собствения си потенциал при избора на професия. Този стремеж вече е последван от класическите аспекти на сигурността, като доходи, сигурност на работата и семейна съвместимост.

В същото време най-важна роля за получаване на добро образование и успешен старт в кариерата родителите отдават на самото дете с неговата мотивация и интерес (98%). Също така 97% смятат ролята на родителите за важна за получаването на образование. Едва на трето място е училището (87%).

"Ние знаем от много, много години, че успехът на образованието зависи до голяма степен от родителския дом“, подчертава Джулия Андре от фондация Körber. Наскоро това за пореден път показа т. нар. "Мониторинг на възможностите“. Чрез проучването фондацията сега иска да се опита да "проникне в главите и сърцата на родителите“, отбелязва Андре. Въпреки всички критики, родителите са изненадващо оптимисти: според проучването 88% от тях оценяват положително професионалното бъдеще на децата си, заключава германското списание Der Spiegel.