В базата на НАТО в Северозападна Германия е въведено временно високо ниво на тревога. Разузнавателните служби вече разполагат с информация за опит за саботаж от страна на руски диверсанти, пише Berliner morgenpost.

Миналата седмица военновъздушната база на НАТО в Гайленкирхен-Теверен, провинция Северен Рейн-Вестфалия, е била под второто най-високо ниво на тревога - "Чарли". Това е предпазна мярка, след като американска разузнавателна агенция е предупредила за възможна атака срещу базата. Имало е и индикации за нападение с дрон. След като нападението не се случи, в петък (23 август) мерките за сигурност са понижени отново до ниво "Браво+".

Сега изглежда, че руските диверсанти са взели на прицел авиобазата. Германската агенция Deutsche Presse-Agentur съобщава за "резултати от разузнаването", според които се твърди, че е била вероятна заплаха "от руски саботаж".

Агенцията е научила от германски кръгове за сигурност, че е имало сериозен сигнал от чуждестранна разузнавателна служба "за подготвителни действия за вероятен руски акт на саботаж срещу базата на НАТО чрез използване на дрон".

Миналата седмица централата на НАТО в Брюксел, както и авиобазата, запазиха пълна дискретност относно възможната заплаха за авиобазата. Говорител на базата отхвърли спекулациите за прелитане на дрон като "абсурдни". Полицията в Кьолн пое разследването. Федералната прокуратура не води разследване по случая.

База на НАТО за самолети за въздушно разузнаване

НАТО е разположило в Гайленкирхен системата за ранно предупреждение Awacs (Airborne Early Warning and Control System). Самолетите имат обхват от 9250 км и могат да откриват и идентифицират други самолети на разстояние повече от 400 км. 

Според говорителя във военновъздушната база на НАТО работят около 1600 души, като в момента те са значително по-малко заради празниците. Около половината от служителите вече не са на място поради предпазните мерки за безопасност. Много от тях работели от дома си.

Опасенията са за няколко инцидента

Преди около седмица имаше опасения за саботажи в няколко обекта на Бундесвера, пише германската медия. Така например полицията и службата за държавна сигурност са разследвали инцидент във водопроводната мрежа на казармите на ВВС в Кьолн-Ван по подозрение, че питейната вода може да е била замърсена .

Подозрителни наблюдения бяха направени и в Гайленкирхен. Според информация от средите за сигурност междувременно е задържано за разпит лице, намиращо се в близост до летището, но подозренията срещу лицето не са били потвърдени.