Тази сутрин, 18 август, руските сили са използвали балистични ракети, за да извършат ракетна атака срещу Киев около 05:00 ч. местно време (съвпада с българското). По данни на Киевскаата военна администрация това е третото нападение с балистични ракети срещу столицата на Украйна през този месец, като интервалът между всяко нападение е 6 дни. "По предварителна информация този удар е бил почти идентичен с предишните два".

"Руските сили отново, за трети пореден път, най-вероятно са използвали севернокорейски балистични ракети от типа KN-23. За пореден път способностите ни за противовъздушна отбрана не позволиха на врага да постигне целта си и да удари Киев. По предварителни данни балистичните ракети са били поразени при подхода към столицата", посочват от градската администрация.

В същото време няколко руски бойни дрона са летели към Киев почти едновременно с ракетите. "Защитниците на небето обаче ги свалиха предварително, така че жителите на Киев дори не можаха да чуят звуците от бойните действия", се посочва в съобщението. Всички безпилотни летателни апарати са били унищожени далеч извън града.

Към 7:30 ч., руските сили отново са атакували Киевска област - ракета е маневрирала през няколко района, "но е свалена", посочват властите.

По-късно Киевската военна администрация съобщава, че в резултат на падането на отломки са повредени 18 къщи в една от общините в три градински сдружения: изпочупени са прозорци, повредени са фасади и покриви.