Трета по ред от началото на сезона гореща вълна обхвана Испания с температури, достигащи до 44 градуса по Целзий в централната и южната част на страната, предава Reuters, като отбелязва, че са в сила и предупреждения за риск от избухването на горски пожари.

Държавната метеорологична агенция AEMET прогнозира температури до 40 градуса в Страната на баските в Североизточна Испания – регион, в който подобни стойности не са често явление. Метеоролозите алармират за т.нар. сухи бури - гръмотевици и светкавици без валежи - в много части на страната.

Южноевропейските страни се борят с рекордни температури това лято, което накара властите на редица държави да издадат предупреждения за рискове за здравето, особено за възрастните хора и тези със заболявания.

"Сряда ще бъде най-интензивният ден по отношение на температури“, обявиха от AEMET, добавяйки, че горещата вълна ще продължи до уикенда.

Адската жега изненада посетителите на Мадрид, които – според агенцията – "получиха повече слънце, отколкото очакваха“. Чакащите на опашка за Музея "Прадо“ бяха пръскани с вода от служители. Туристите споделят, че се разхлаждат на сянка с много вода и сладолед.