Понеделник, 3 юли, е бил най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб, според данни от Националните центрове за прогнозиране на околната среда на САЩ, предава Reuters.

Средната глобална температура достигна 17,01 градуса по Целзий (62,62 по Фаренхайт), надминавайки рекорда от август 2016 г. от 16,92C (62,46F), докато горещите вълни преминаваха по света.

Южната част на САЩ страда от интензивен топлинен купол през последните седмици. В Китай продължи продължителната гореща вълна с температури над 35C. Северна Африка регистрира температури близо до 50C.

И дори Антарктида, която в момента е в своята зима, регистрира аномално високи температури. Украинската изследователска база Вернадски на аржентинските острови на белия континент наскоро счупи температурния си рекорд от юли с 8,7C.

"Това не е крайъгълен камък, който трябва да празнуваме“, казва климатологът Фридерике Ото от Института Грантъм за изменение на климата и околната среда към британския Имперски колеж в Лондон. "Това е смъртна присъда за хората и екосистемите“.

Учените казват, че за това са виновни изменението на климата, съчетано с възникващия модел на Ел Ниньо.

"За съжаление, това обещава да бъде само първият от поредица нови рекорди, поставени тази година, тъй като увеличаващите се емисии на [въглероден диоксид] и парникови газове, съчетани с нарастващото събитие Ел Ниньо, повишават температурите до нови върхове“, посочва Зеке Хаусфатер, изследовател учен от Бъркли Земя, в изявление.