Церемониални оръдейни салюти проехтяха из целия Лондон под мокро небе в понеделник, за да отбележат годишнината от коронацията на крал Чарлз III, съобщава Associated Press.

Димът избухна от дулата на шест големи оръдия, теглени от коне, в салют от 41 оръдия в Грийн Парк, до Бъкингамския дворец. Един час по-късно три оръдия дадоха салют от 62 изстрела от Тауър Уорф до река Темза.

Чарлз и кралица Камила бяха короновани в Уестминстърското абатство на 6 май 2023 г. в бляскав спектакъл, който отекна от средновековието, когато той беше помазан за монарх след смъртта на майка си, кралица Елизабет II през септември 2022 г.

Изминалата година беше помрачена от диагнозата му рак, но тя помогна да го направи по близък до хората и да го свърже с британския народ, който не винаги е очаквал такава откритост от кралското семейство.

75-годишният Чарлз се върна към обществените си задължения миналата седмица с посещение в център за лечение на рак, където се държеше за ръка с пациентка, получаваща лекарства за химиотерапия, и й каза, че трябва да се лекува същия следобед.

Въпреки валежите, напомнящи за миналогодишната коронация, посетителите все пак се появиха, за да гледат Кралската конна артилерия на кралските войски, с артилеристи в техните златни плетени мундири, дават салют, докато оркестърът на ирландската гвардия свири музика в парка до двореца.