Изминаха около две трети от отоплителния сезон в Северозападна Европа, с рекордно количество газ в хранилищата, което оказва натиск върху цените на газа, пише Reuters.

Запасите от газ в Европейския съюз и Обединеното кралство са били с 45% над 10-годишната сезонна средна стойност към 10 февруари, според данни, събрани от Gas Infrastructure Europe (GIE).

В резултат на това хранилищата остават на 67% запълнени в сравнение със средната сезонна стойност за 10 години от 49%.

Сезонните излишъци от съхранение на газ вероятно ще продължат да се увеличават и е вероятно съоръженията за съхранение да бъдат пълни почти 60% до края на зимата.

Фючърсите за газ през март в хъба TTF в Холандия паднаха до 25,4 евро за МВч. През октомври цените бяха приблизително два пъти по-високи (около 50 евро за МВч).

Преобладаващо мекото и ветровито време доведе до намаляване на прякото потребление на газ от домакинствата и други сгради, както и от генераторите на електроенергия.

Тази зима температурите бяха над средните през всеки месец, но особено през октомври (2,5 градуса) над нормата и декември (+2,8 градуса).

Прогнозите са, че температурите ще останат над обичайните в Европейския съюз и Обединеното кралство до края на февруари, според Европейския център за средносрочни прогнози за времето.