Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ започна необявено посещение в Близкия изток, в рамките на която възнамерява да обсъди с местния политически елит начини за избягване на нова ескалация на напрежението, което може да прерасне в по-широк конфликт, докато регионът се подготвя за заплаха от иранска атака срещу Израел, съобщава Reuters.

Генерал Чарлз Браун, започна пътуването си от Йордания и обяви, че ще пътува още до Египет и Израел през следващите дни, за да чуе перспективите на военните лидери.

Посещението му идва в момент, когато Съединените щати се опитват да сключат неуловимо споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Газа между Израел и палестинската въоръжена групировка ХАМАС, което според Браун ще "помогне за сваляне на температурата“, ако бъде постигнато.

Междувременно американските войски бяха атакувани от присъединени към Иран милиции в Сирия, Ирак и Йордания.

През последните седмици американската армия укрепва силите си в Близкия Изток, за да се предпази от големи нови атаки от Иран или неговите съюзници, изпращайки авионосната ударна група на самолетоносачая "Ейбрахам Линкълн“ в региона, за да замени ударната група на самолетоносача "Теодор Рузвелт“.

Съединените щати също изпратиха ескадрила F-22 Raptor на военновъздушните сили в региона и разположиха подводница с крилати ракети.

"Внесохме допълнителен капацитет, за да изпратим силно послание за възпиране на по-широк конфликт... но също и за защита на нашите сили, ако бъдат атакувани“, поясни Браун, като отбеляза също, че защитата на американските сили е "от първостепенно значение“.