Конгресменът от Минесота Том Емър е последният претендент на републиканците за председател на Камарата на представителите на САЩ, съобщава телевизионният канал CNN.

Емер спечели номинацията в надпревара със седмина други свои съпартийци. Предстои обаче да стане ясно дали той ще събере необходимите гласове в Камарата на представителите, за да встъпи в длъжност.

Републиканецът спечели петия тур на гласуването със 117 гласа "за“. Втори остана Майк Джонсън от Луизана, който бе подкрепен с 97 гласа.  Общият брой на гласовете на Емър обаче все още не достига 217-те, необходими му за спечелването на поста председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Кандидатурата на Емър може да не бъде подкрепена от радикалното крило на Републиканската партия - т. нар. тръмписти. Припомня се, че Емър многократно се е противопоставял на 45-тия президент на САЩ.

Съдбата на Емър ще бъде определена от гласуване в Камарата на представителите на САЩ. Членовете й се опитаха да изберат предишния кандидат Джим Джордан три пъти, но републиканците така и не постигнаха съгласие. Затова бе решено да се избере нов кандидат.

В началото на октомври конгресмени от Камарата на представителите решиха да отстранят Кевин Маккарти, след което започна процедурата по избор на нов председател.