Издирването на изчезналата подводница Titan се превърна в мисия по разследване и спасяване, която ще отнеме неопределено време, съобщиха официални лица, докато от цял свят се изпращаха съболезнования за петимата, загинали при взрива на подводницата дълбоко в Северния Атлантически океан, пише The Associated Press.

Съобщението в четвъртък, че всички на борда са загинали при имплозията на подводницата близо до мястото на потъването на емблематичния кораб, сложи трагичен край на петдневната сага, която включваше спешно денонощно търсене и световно бдение за подводницата, известен като Titan.

Разследването на случилото се вече е в ход и ще продължи в района около "Титаник", където са открити отломки от подводницата, заяви контраадмирал Джон Моугър от Първи район на бреговата охрана.

"Знам, че има и много въпроси за това как, защо и кога се е случило това. Това са въпроси, за които сега ще съберем колкото се може повече информация", е заявил Моугър и е добавил, че това е "сложен случай", който е станал в отдалечена част на океана и в който са участвали хора от няколко различни държави.

Първият намек за грешка в хронологията (на събитията) е дошла в четвъртък вечерта, когато високопоставен служител на Военноморските сили на САЩ е заявил, че след като Titan е бил обявен за изчезнал в неделя, Военноморските сили са се върнали назад и са анализирали акустичните му данни и са открили "аномалия", която съответства на имплозия или експлозия в непосредствена близост до мястото, където корабът е работил, в момента когато комуникациите са били загубени. Служителят е говорил при условие за анонимност, за да обсъди чувствителната акустична система за откриване.

Загиналите са Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор на OceanGate Expeditions, компанията, която е притежавала и експлоатирала подводницата; двама членове на известно пакистанско семейство - Шахзада Дауд и синът му Сулеман Дауд; британският авантюрист Хамиш Хардинг и експертът по "Титаник" Пол-Анри Наржоле.

Компанията OceanGate, която от 2021 г. насам прави хроника на разпадането на "Титаник" и на подводната екосистема около него чрез ежегодни плавания, в които участват и платени туристи, публикува изявление, в което нарича всичките петима загинали "истински изследователи, които споделят отличителен дух на приключения и дълбока страст към изследването и опазването на световния океан".

От целия свят заваляха възпоменания за загиналите и похвали за търсачите, които се опитаха да ги спасят. Белият дом благодари на бреговата охрана, както и на канадските, британските и френските партньори, които помогнаха в усилията за издирване и спасяване.

"Сърцата ни са насочени към семействата и близките на онези, които загубиха живота си на Titan. Те преминаха през мъчително изпитание през последните няколко дни и ние ги пазим в мислите и молитвите си", се казва в изявлението.

Външното министерство на Пакистан написа в Twitter, че оценява "многонационалните усилия през последните няколко дни в издирването на кораба". Семейство Дауд също благодари на всички, участвали в издирването.

"Техните неуморни усилия бяха източник на сила за нас в този момент", се посочва в изявление на семейството. "Ние сме задължени и на нашите приятели, семейство, колеги и доброжелатели от цял свят, които ни подкрепиха в нужда."

Titan стартира в 6 ч. сутринта в неделя и бе обявен за изгубил ход в неделя следобед на около 435 мили (700 км) южно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд. Спасителите се втурнаха с кораби, самолети и друга техника към мястото на изчезването.

Властите се надяваха, че подводните звуци, засечени във вторник и сряда, могат да помогнат за стесняване на издирването, чиято зона на покритие е разширена до хиляди мили - два пъти по-голяма от тази на Кънектикът и във води с дълбочина 2 1/2 мили (4 км).

Всяка останала надежда за намиране на жив екипаж обаче е унищожена рано в четвъртък, когато се очакваше 96-часовият запас от въздух на подводницата да свърши и бреговата охрана обяви, че е открито поле с отломки на около 1 600 фута (488 метра) от "Титаник".

"Отломките съответстват на катастрофалната загуба на напорната камера", е заявил Моугър.

Бреговата охрана заяви в четвъртък, че звуците, чути през предходните дни, вероятно са били генерирани от нещо друго, а не от Titan.

"Не изглежда да има някаква връзка между шумовете и местоположението (на отломките) на морското дъно", е заявил  Моугър.

Служителят на ВМС, който е говорил за "аномалията", чута в неделя, е заявил, че ВМС са предали информацията на бреговата охрана, която е продължила търсенето, тъй като ВМС не са сметнали данните за окончателни.

Най-малко 46 души са пътували успешно с подводницата на OceanGate до мястото на потъването на "Титаник" през 2021 и 2022 г., според писмата, които компанията е подала в Окръжния съд на САЩ в Норфолк, Вирджиния, който наблюдава делата, свързани с потъването на "Титаник". Но въпроси относно безопасността на подводницата са повдигнати както от бивш служител на компанията, така и от бивши пътници.

Дейвид Лохридж, бивш директор на морските операции на OceanGate, твърди през 2018 г., че методът, разработен от компанията за осигуряване на здравината на корпуса - разчитайки на акустично наблюдение, което може да открие пукнатини и пукане, когато корпусът се напряга под налягане - е бил неадекватен и може да "изложи пътниците на потенциална изключителна опасност в експерименталната подводница".

"Това е проблематично, тъй като този вид акустичен анализ щеше да покаже само когато даден компонент е на път да се повреди - често милисекунди преди имплозията - и няма да открие никакви съществуващи дефекти преди да се окаже натиск върху корпуса", пишат адвокатите на Лохридж в иска за неправомерно уволнение.

OceanGate не се съгласи. Лохридж "не е инженер и не е бил наеман или помолен да извършва инженерни услуги за Titan, заявява тя и отбеляза, че той е бил уволнен, след като е отказал да приеме уверенията на водещия инженер на компанията, че протоколът за акустично наблюдение и изпитания всъщност е по-подходящ за откриване на дефекти от метода, предложен от Лохридж.

Един от първите клиенти на компанията оприличава гмуркането, което е направил на обекта преди две години, на самоубийствена мисия.

"Представете си метална тръба, дълга няколко метра, с метален лист за под. Не можете да стоите. Не можете да коленичите. Всички седят близо един до друг или един върху друг", е заявил Артур Лойбл, бизнесмен и авантюрист от Германия. "Не може да не изпитваш клаустрофобия."

По време на 2 1/2-часовото спускане и изкачване осветлението е изключено, за да се пести енергия, е заявил той, като единственото осветление е идвало от флуоресцентна светеща пръчка.

Гмуркането е отлагано многократно, за да се отстрани проблем с батерията и балансиращите тежести. Общо пътуването е продължило 10 часа и половина.

Николай Ротерман, дълбоководен еколог и преподавател по морска биология в университета в Портсмут, Англия, е заявил, че изчезването на Titan подчертава опасностите и неизвестността на дълбоководния туризъм.

"Дори и най-надеждната технология може да се повреди и затова ще се случват инциденти. С разрастването на дълбоководния туризъм трябва да очакваме повече инциденти като този".