Председателят на управляващата Консервативна партия на Великобритания Ричард Холдън поиска разследване на медийни публикации за предполагаема намеса на чужди проруски блогъри в парламентарните избори в страната, пише The Sunday Times.

В събота (29 юни) австралийската телевизионна корпорация ABC съобщи, че е открила пет акаунта във Facebook, за които се твърди, че разпространяват "разкази на Кремъл" и изразяват подкрепа за лидера на британската дясна популистка партия Reform UK, Найджъл Фараж. Според ABC по-голямата част от администраторите на тези страници, чийто общ брой абонати възлиза на почти 200 хиляди, се намират в Нигерия, някои от тях живеят в Обединеното кралство.

В тази връзка Холдън се е обърнал към секретаря на кабинета и ръководител на британската държавна служба Саймън Кейс и съветника на министър-председателя по националната сигурност Тим ​​Бароу с официално искане да разследват материали за намеса в парламентарните избори, които ще се проведат на 4 юли. Вицепремиерът Оливър Даудън е заявил пред британския вестник, че "тези разкрития показват рисковете, пред които е изправена демокрацията в един нестабилен свят".