Екипите на украинския президент Володимир Зеленски и на кандидата за президент на САЩ на Републиканската партия Доналд Тръмп са обсъдили възможността за среща в резиденцията на Тръмп, но украинците са отхвърлили идеята пише Time.

Много народи следят с напрежение президентските избори в САЩ, но този път залогът не е толкова голям, колкото за народа на Украйна. За тях изходът може да определи как ще приключи войната им срещу Русия, а лидерите им прекараха месеци в борба за подкрепата на двамата кандидати. Усилията, чиято кулминация е посещението на президента Володимир Зеленски в САЩ тази седмица, включват духовници и милиардери, високоплатени лобисти и бивш британски министър-председател.

В неделя (22 септември), когато Зеленски пристигна, за да започне пътуването си, някои официални лица от неговото обкръжение сякаш смекчиха очакванията си. Без значение кой ще спечели през ноември, заявява източник на американския вестник, "нещата за нас ще се влошат".

Според украинските официални лица победата на Камала Харис вероятно ще удължи политиката на администрацията на Байдън, която Зеленски и неговите съветници смятат за прекалено предпазлива и нерешителна в противопоставянето на Русия. Победата на Тръмп, от друга страна, предлага както рискове, така и възможности за украинците, според четирима души.

"Има известна надежда за Тръмп", споделя един от тях пред американската медия в Киев преди посещението на Зеленски в САЩ, като е пожелал анонимност, за да обсъжда деликатни въпроси на военната дипломация. "Разбира се, може и да грешим. Не знаем колко разединяващ ще бъде той за Запада като цяло. Може да го отслаби... Но някой трябва да спре тази война, а Камала Харис не изглежда да играе тази роля. Теоретично Тръмп може да направи някои драстични стъпки, поне такова е нашето схващане".

Президентът на Украйна се е надявал лично да говори с Доналд Тръмп и да предаде своето послание на кандидата за президент на САЩ. А Тръмп заяви миналата седмица, че "вероятно" ще се срещне със Зеленски по време на посещението си в САЩ.

Според двама служители, близки до Зеленски, екипите им са обсъждали идеята засреща в имението на Тръмп в Мар-а-Лаго. Но украинците оставили тази възможност настрана, тъй като тя би могла да се възприеме като подкрепа за кампанията на Тръмп.

Вместо това украинците поискали да се срещнат с Тръмп на по-неутрална почва, например на снимачната площадка на американска телевизионна мрежа за съвместно интервю. Според един от украинските служители този вариант все още се обсъждал, когато Зеленски кацнал в САЩ. Но първото публично събитие по време на пътуването изглежда промени тона на тези дискусии.

В неделя Зеленски посети оръжеен завод в Скрантън, Пенсилвания - градът, в който е роден и израснал американският президент Джо Байдън.

По време на обиколката на съоръжението заедно с губернатора на щата от Демократическата партия Джош Шапиро Зеленски изрази благодарност към всички американски работници, които помагат за производството на оръжия за Украйна. Но визитата разстрои Тръмп и неговите съюзници и разговорите им за евентуална среща със Зеленски се провалиха.

"Изглежда, че той се обиди", заявява един от украинските служители за Тръмп. Той добавя, че проблемът изглежда е бил в избора на място: родния град на действащия президент на САЩ в горещо оспорвания щат Пенсилвания.

В понеделник, ден след пътуването на Зеленски до Скрантън, Тръмп проведе митинг в Пенсилвания, на който представи нова нападателна линия срещу украинския лидер, наричайки го "най-великият търговец" в света, защото е успял да убеди САЩ да изпратят помощ на Украйна. Тръмп също така заяви пред тълпата в Пенсилвания, че Зеленски иска демократите да спечелят през ноември: "Той толкова силно иска те да спечелят тези избори".