17-годишен тийнейджър е арестуван за нападението с нож в детски клуб по танци в Северозападна Англия, при което загинаха две деца, а 11 други бяха ранени, съобщава Associated Press. От полицията поясниха, че от младежа е иззет нож.

Девет деца и двама възрастни са ранени при нападението в Саутпорт, крайморски град близо до Ливърпул, съобщи полицията в Мърсисайд. Шест от децата и двамата възрастни са в критично състояние.

Началникът на полицията Серена Кенеди поясни, че ранените възрастни са се опитали "смело“ да защитят децата по време на "свирепата“ атака.

"Нарушителят, който беше въоръжен с нож, влезе в помещението и започна да напада тези вътре. Вярваме, че възрастните, които са били ранени, са се опитвали да защитят децата в момента, в който са били нападнати“, отбеляза началникът на полицията.

Свидетел разказа, че е видял окървавени деца да бягат от класа, който се е провеждал за деца на възраст от около 6 до 11 години в първия ден от лятната училищна ваканция. Реклама за събитието е обещавала "сутрин с йога, танци и правене на гривни“.

Кенеди подчерта, че мотивът за нападението не е ясен, но следователите не третират атаката като свързана с тероризма.

Премиерът на Обединеното кралство Кийр Стармър нарече атаката "ужасяваща и дълбоко шокираща“.