"Френският президент подчертава ролята си на главен сабльор, като казва на колегите си държавни ръководители, че Киев може да се нуждае от помощта на западните сили", пише The Telegraph.

Изявлението на френския президент Еманюел Макрон за възможното изпращане на войски в Украйна изненада съюзниците на Киев. Не за първи път самостоятелният подход на Макрон изненада няколко съюзници, включително Обединеното кралство, което заяви, че няма планове да изпрати войници, за да помогне на Киев. НАТО потвърди същото.

Най-раздразнен от изявленият на френския президент е традиционно близкият европейски партньор на Франция - Германия. "Еманюел Макрон прави подобно предложение, за да вземе инициативата за Украйна в момент, когато американският Конгрес е в задънена улица по въпроса за подкрепата на Украйна", пише британското издание.

Като се има предвид почти единодушното отхвърляне на последното му предложение, Макрон може отново да се окаже напълно изолиран.

В понеделник вечерта Макрон, говорейки пред репортери след конференция в подкрепа на Киев в Париж, заяви, че ръководителите на западните страни обсъждат възможността за изпращане на военни, но "засега няма консенсус между тях".