Конгресът и държавният глава на САЩ Джо Байдън нарушават Конституцията на страната, като изпращат военна помощ на Украйна, предупреждава бившият съдия от Върховния съд на щата Ню Джърси Андрю Наполитано в авторска статия за консервативното издание The Washington Times. Освен това,  според магистрата, американски войници участват в конфикта в Украйна, въпреки че няма законово основание за това.

"Фокус“ представя превод на материала със съкращения, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Може ли президентът да се включва във всяка война, която пожелае?

Може ли Конгресът да финансира всяка война, която избере?

Има ли конституционни, законови и морални изисквания, които първо трябва да бъдат изпълнени, преди да се започне война?

Могат ли президентът и Конгресът на САЩ да измамят обществеността?

Тези въпроси трябва да бъдат централни в дебата за участието на САЩ във войната в Украйна.

Какъв дебат? Медиите говорят това, което ЦРУ им казва, и само няколко уебсайта и подкасти – сред които моят собствен Judging Freedom в YouTube – оспорват безразсъдната, неморална, незаконна и противоконституционна война на правителството.

Цялата власт във федералното правителство произтича от Конституцията и от никакъв друг източник. Конгресът обаче успя да разшири обхвата си отвъд границите на Основния закон на страната, като изразходва пари в области, които не може да регулира, и купува отделните щати чрез подкупи.

Примери за това са численото минимално съдържание на алкохол в кръвта, за да се задействат определен вид арести, и максималните ограничения на скоростта.

Във всеки случай Конгресът предложи пари на щатите за асфалтиране на магистрали, при условие че намалят и двата вида нарушения, а щатите с финансови затруднения приеха парите заедно с договореностите на Конгреса.

Това са подкупи за престъпните последици, от които Конгресът се е освободил.

Същото се случва и във външната политика. Конгресът не може законно да обяви война на Русия, тъй като няма военно обоснована причина за това.

Русия не представлява заплаха за американската национална сигурност. Освен това САЩ нямат договор с Украйна, който да задейства американска военна защита.

Но въпреки това Конгресът харчи пари за войната в Украйна.

Според Конституцията само Конгресът може да обяви война. Последният път, когато това се случва, е в годините на Втората световна война.

Но Конгресът е предоставил ограничена власт на президентите и им е позволил да водят необявени войни. Примери за това са престъпните нахлувания на президента Джордж У. Буш в Афганистан и Ирак – намирал ли е някога оръжия за масово унищожение? — и Резолюцията за военните сили от 1973 г.

Конгресът не само не е обявил война на Русия; той не е разрешил използването на американски военни сили срещу нея. И все пак даде на Байдън 113 милиарда долара и го упълномощи да ги похарчи за военно оборудване за Украйна, както намери за добре.

Той обеща да продължи да дава на Украйна всичко, от което се нуждае, "колкото е необходимо“.

Колко време е необходимо? И за да се постигне какво? Той не може да отговори на тези въпроси, защото няма ясна военна цел.

Изтеглянето на руските войски от Украйна и Крим или свалянто на руския президент Владимир Путин не са реалистични военни цели на САЩ.

Конгресът разреши само оръжия и пари да бъдат изпращани в Украйна, но Байдън изпрати и войски.

Участието на САЩ във Виетнам започна по същия начин: без обявяване на война, но постепенно натрупване на американски войски като съветници и инструктори и след това война, подкрепена от Конгреса - въз основа на измислени доклади за атака срещу американски кораб в залива Тонкин - там бяха разположени половин милион американски войници, 10% от които се прибраха у дома в чували за трупове.

Не знаем колко американски войници има в Украйна, тъй като те са без униформа и местонахождението им се пази в тайна.

Знаем, че те участват във военни действия, тъй като голяма част от системите, изпратени от  Байдън, изискват американско ноу-хау за работа и поддръжка. И някои от оръжията са обслужвани от американски войски, които действително се прицелват в руските сили и натискат спусъка.

Американски войници убиват ли руски войници? Да! Нищо от това не е разрешено от Конгреса, но Конгресът ви е накарал (американците – бел. ред.) да плащате за това.

Сега да се върнем към Конституцията. Резолюцията за военните правомощия, която позволява ограничени войни, изисква президентът да уведомява Конгреса за използването на американска военна сила. По същество тя е противоконституционна, защото чрез нея Конгресът отстъпва от една от основните си функции - обявяването на война.

Върховният съд определи делегирането на основни функции като противоконституционно.

Въпреки това Байдън не е информирал Конгреса за намерението си да използва американските войски...И все пак той изпрати войници в Украйна без униформи, за да увековечи измамата, че такива там всъщност няма...

….

Договорите, по които САЩ са страна, ограничават воденето на война до това, което е необходимо, отбранително и пропорционално. Така че, ако чужда сила е на път да удари - като на 11 септември, президентът може да удари първи.

Отвъд предстоящото нападение, основата за война трябва да е реална, военната заплаха на противника трябва да е сериозна и осезаема, целта на войната трябва да е ясна и постижима, а средствата трябва да са пропорционални на заплахата.

Русия заплашила ли е САЩ? Не. Какви тежки действия са извършили руските военни срещу САЩ? Нито едно. Каква е целта на Байдън? Той няма да каже.

Конгресът спазва ли Конституцията? А президентът? Отговорите са очевидни. Предадохме Конституцията за съхранение в ръцете на нечестни политици, които я игнорират.

Последствията са смъртта на невинни, безкрайни дългове и масовата загуба на лична свобода.

*Андрю П. Наполитано е бивш професор по право и съдия от Върховния съд на Ню Джърси, който е публикувал девет книги за Конституцията на САЩ.