Съединените щати се ангажираха да прехвърлят на Украйна 31 танка M1 Abrams. Към момента са доставени по-малко от половината машини. Това съобщи The Washington Post.

Журналистите, цитирайки високопоставен украински военен, съобщиха, че по-малко от половината от очакваните танкове M1 Abrams вече са пристигнали.

През януари президентът на САЩ Джо Байдън обеща да изпрати 31 модерни бойни танка в Украйна. Американски военни служители тогава прогнозираха, че доставките ще бъдат постепенни, но очакват всички танкове да пристигнат в Украйна до есента.

Началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов отбеляза, че Украйна ще използва танковете Abrams "много внимателно и само за добре развити операции“.

Главният разузнавач на Киев обясни, че ако такива танкове се използват на фронтовата линия и просто в общовойсковия бой, те няма да оцелеят твърде дълго. В крайна сметка такива машини трябва да се използват за пробиви и много добре подготвени операции.