Докато се развиваше през последните месеци, украинското контранастъпление се натъкна на минни полета и сили, вкопани в сложни мрежи от окопи. Силите на Киев също се сблъскаха с руската тактика на отстъпване, преди да отвърнат на удара, пише The Washington Post в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Доклади от понеделник илюстрираха проблема: руските сили обявиха, че са организирали нападение срещу украински войски на фронтовата линия в района на Запорожие, докато силите на Украйна обявиха, че са "отблъснали атаките“.

Вместо да държат линия от окопи на всяка цена пред лицето на нападението на Украйна, казват експерти по сигурността, руските командири са използвали дългогодишна военна тактика, известна като "еластична отбрана“.

Тактиката предвижда руските сили да се изтеглят на втора линия от позициите си, насърчавайки украинските войски да напредват, след което да отвръщат на удара, когато противниковите сили са уязвими - или докато се движат през открит терен, или когато пристигат до наскоро изоставените руски позиции.

Целта е да се попречи на украинските войски действително да осигурят позиция и да я използват като база за по-нататъшно настъпление. Това е, което Украйна успя да направи с успех в село Работино на юг, най-големият им пробив през последните седмици.

"Защитникът отстъпва, като същевременно нанася възможно най-тежки жертви на нападателите с оглед на възможността да настрои нападателите за решителна контраатака“, казва Бен Бари, старши сътрудник по проучвания на сухопътната война в Международния институт за стратегически проучвания, британски мозъчен тръст.

Тази тактика е само един от няколкото фактора, които възпрепятстват по-бързия напредък, според украински официални лица и военни експерти. Те също така цитират използването от Москва на гъсти минни полета, мрежи от окопи и танкови бариери, както и нежеланието на Запада да достави модерни изтребители и оръжия с по-голям обсег по-рано във войната.

Може би най-страшното препятствие са големите артилерийски запаси на Русия, които са били разположени по време на конфликта и не на последно място за отблъскване на контранастъплението, започнало през юни.

Еластичната отбрана не е нов подход, отбелязва г-н Бари. Съветският съюз я използва по време на поражението на Германия през 1943 г. в битката при Курск, една от най-големите на източния фронт по време на Втората световна война. Русия също изглежда го прилага от известно време в Украйна.

Преценката дали тактиката се прилага в даден ден е трудна без пряк достъп до руски командири, казват експерттеи. Но Институтът за изследване на войната, мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, забеляза признаци за това през последните дни около Работино, който беше превзет от украинските сили в края на август.

Някои значителни полеви укрепления са сменяли собствениците си няколко пъти, се казва в доклад този уикенд, добавяйки, че руските сили са "провеждали успешни ограничени тактически контраатаки“.

Ключов фактор за успешното прилагане на еластична отбрана е разумното използване на военните резерви, които могат да бъдат хвърлени в битката за контраатака, казва Олексий Мелник, бивш украински командир, който сега е високопоставен служител в Центъра Разумков, мозъчен тръст в Киев.

Според г-н Мелник Москва изглежда е започнала да разполага елитни въздушнодесантни части за отбраната си в района на Запорожие, което предполага, че запасите от редовни резерви може да са изчерпани – развитие, което според г-н Мелник ще бъде "окуражаваща новина“ за Украйна.

Майкъл Кофман, старши научен сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир, казва, че ако силите на Москва започнат да отстъпват повече от няколкостотин метра наведнъж, украинските войски, особено механизираните части, са в състояние да натрупат достатъчно инерция, за да напреднат в значителни числа, това би било знак, че отбранителната стратегия на Русия започва да се проваля.

"Едно от най-големите неща, които остават под въпрос, е дали украинската армия ще успее да постигне пробив“, отбелязва той в подкаста "War on the Rocks“ миналата седмица. Една алтернатива, според него, е, че "това, което виждаме, до голяма степен е как тази офанзива щеше да се развие от сега до, да кажем, че влезем в зимата или може би дори през зимата“.