"Украинските удари с дронове в Москва, които някога бяха немислими, се превърнаха в рутинна новина. Руският столичен регион бе обстрелван в шест поредни дни наскоро и независимо че дроновете не причиниха големи щети, те внесоха хаос в авиопревозите и пренесоха войната там, откъдето дойде. Също така през този месец други предполагаеми украински дронове унищожиха руски стратегически бомбардировач в база южно от Санкт Петербург и удариха железопътна гара в западния руски Курски регион. Отговорът на Кремъл изглежда се ограничава до изразяването на яростта им“, пише Макс Буут на страниците на The Washington Post.

"Сега вече трудно си спомняме, но в началото на конфликта Западът – и по-конкретно Белият Дом – беше изключително разтревожен да не пресече "червената линия“, която може да доведе до сериозно вдигане на залозите от руския президент Владимир Путин, вероятно дори до използване на ядрени оръжия. Събитията в последно време обаче предполагат, че независимо от всичките му приказки, Путин е достатъчно рационален да не ескалира ограничена война, която вече губи в по-широка война с НАТО, която няма как да спечели“, отбелязва изданието.

Всичко това, според автора, означава, че президентът на САЩ Джо Байдън напразно протака и възпрепятства изпращането на по-модерни оръжия на Украйна – като F-16 и далекобойни ракети ATACMS.

На подобно мнение са и мнозина в американския военен истаблишмънт, подобно на генерал Бен Ходжис, генерал Филип Брийдлав, адмирал Джеймс Ставридис и други.

"Страховете на Байдън, които някога бяха разбираеми, сега изглеждат ексцесивни. Украинските удари с дронове на територията на Русия трябва да разсеят преувеличените страхове от последствията от пресичането на предполагаемите червени линии на Путин. Предоставянето на повече помощ за Украйна няма значително да увеличи риска от разширяване на войната – напротив, може да съкрати съществуващия конфликт“, заключава авторът на The Washington Post.