Израелските военновъздушни сили са атакували наземни цели в Сирия през юни 2021 г. и през март 2020 г., тъй като Тел Авив е вярвал, че Дамаск може да възобнови производството на химически оръжия там, пише американския вестник The Washington Post, позовавайки се на източници от разузнавателните служби на САЩ и други западни страни.

"От тяхна страна имаше все повече признаци за възобновяване на производството“, цитира изданието изявлението на един от събеседниците.

Според тази информация израелските власти са разпоредили ударите въз основа на получените от тях разузнавателни данни, които предполагат, че сирийското правителство придобива химикали, които могат да бъдат използвани за рестартиране на производството на химическо оръжие в страната. Въздушните удари, според тази информация, са извършени на 8 юни 2021 г. по три военни цели близо до Дамаск и Хомс. Година преди това, на 5 март 2020 г., бяха извършени и атаки срещу две цели в околностите на Хомс.

Според източници на вестника израелските власти са се надявали ударите да имат превантивен характер и да деактивират производствените мощности още преди създаването на предполагаемото оръжие.

Превод и редакция: Юлиян Марков