Президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил предоставянето на американски касетъчни боеприпаси за Украйна, като изтеглянето на оръжията от запасите на Министерството на отбраната трябва да бъде обявено в петък, пише The Washington Post.

Този ход, който ще заобиколи законите на САЩ, забраняващи производството, използването или трансфера на касетъчни боеприпаси с процент на повреда над 1 процент, идва на фона на опасенията относно изоставащата контраофанзива на Киев срещу окопалите се руски войски и намаляващите западни запаси от конвенционална артилерия.

Това следва месеци на вътрешен административен дебат дали да се доставят противоречивите боеприпаси, които са забранени от повечето страни по света.

Касетъчните оръжия експлодират във въздуха над цел, освобождавайки десетки до стотици по-малки суббоеприпаси в широка област.

 Повече от 120 държави се присъединиха към конвенция, забраняваща използването им като нехуманно и безразборно, до голяма степен поради високия процент на неуспех, който осея пейзажа с неексплодирали суббоеприпаси, които застрашават както приятелските войски, така и цивилните, често десетилетия след края на конфликта. Съединените щати, Украйна и Русия, за която се твърди, че ги е използвала широко в Украйна, не са страни по конвенцията. Осем от 31-те членки на НАТО, включително Съединените щати, не са ратифицирали конвенцията.

Основното разглеждано оръжие, артилерийски снаряд M864, произведен за първи път през 1987 г., се изстрелва от 155-милиметровите гаубици, които Съединените щати и други западни страни предоставиха на Украйна. В последната си публично достъпна оценка, преди повече от 20 години, Пентагонът прецени, че артилерийският снаряд има степен на "отпадане“ от 6 процента, което означава, че най-малко четири от всеки от 72-те суббоеприпаса, които носи всеки снаряд, ще останат неексплодирани в дадена област от приблизително 22 500 квадратни метра — приблизително колкото 4½ футболни игрища.