Ню Йорк. От 22 януари, когато президентът на САЩ Джо Байдън одобри пакет от помощ от 200 милиона долара за Украйна, осем американски товарни самолета вече кацнаха в Киев, пише The Wall Street Journal. Други съюзници от НАТО, включително Великобритания и балтийските страни, също направиха доставките на оръжие за Украйна. Изданието отбелязва, че по този начин е създаден "въздушен мост“ за доставка на въоръжения в Украйна.

Преди сегашната ескалация на напрежението само Турция и САЩ доставяха оръжия на Украйна. Турция предаде своите дронове на Киев и по време на неотдавнашното посещение на Реджеп Тайип Ердоган той и Зеленски се договориха за строителство на такива дронове в Украйна. Изграждането на фабриката вече е в ход.

Но все пак Москва има толкова голямо превъзходство във въздуха, в морето и в артилерията, че е малко вероятно доставките от западните страни да могат да я балансират, отбелязва авторът на статията. Но западни служители казват, че тяхната военна помощ трябва да изпрати сигнал за решимост на Запада и да направи решението на Русия да атакува Украйна по-скъпо.

Съединените щати доставят на Украйна различни оръжия, включително гранати, патрони с голям калибър, противотанкови боеприпаси, експлозивни системи и други. Но бившият министър на отбраната на Украйна Степан Полторак отбелязва, че Украйна се нуждае от постоянни отношения със САЩ и НАТО в този дух, а не от епизодични доставки. Сега например сложните системи не идват в Украйна, защото е необходимо време за обучение за експлоатацията им.

От 22 януари САЩ изпратиха около 650 тона въоръжение и оборудване в Украйна. А от 2014 г. те са предоставили помощ на стойност ,7 млрд. Преди месец американската администрация отбеляза, че ще прехвърли пет руски хеликоптера Ми-17 на Украйна, които преди това са били използвани от афганистанската армия.

В момента Украйна изпитва сериозна липса на оръжия, отбелязва авторът на статията. Няколко оръжейни складове са унищожени и Киев обвинява Русия за това. И единственият завод е в Луганск.

На Украйна помогна Великобритания, която изпратиха 2000 противотанкови ракети NLAW, с които Украйна вече провежда учения. Британските власти настояват, че тези комплекси имат изключително отбранителен характер, така че по никакъв начин не застрашават Русия. Украйна и Великобритания сега обсъждат закупуването на няколко военни кораба от Киев.

Полша от своя страна обеща да изпрати на Украйна дронове и преносими системи за противовъздушна отбрана Piorun, способни да свалят хеликоптери. В Полша отбелязват, че споделят модерните си оръжия с Киев.

Въпросът за доставките на смъртоносни оръжия в Украйна е на дневен ред от 2014 г. Последната спирала на напрежението накара редица държави да променят тактиката си и да решат да доставят оръжия на Украйна, въпреки че тези, които имат тесни търговски и енергийни връзки с Русия, правят това пестеливо и неохотно. Например Германия се ограничи до медицински грижи и каски. Канада изпрати оборудване за наблюдение, отбелязва The Wall Street Journal.

Превод и редакция: Иван Христов