Министерството на финансите на САЩ ще обяви нови санкции следващата седмица като част от "Срещата на върха за демокрация“, която ще се проведе на 9-10 декември чрез видеоконферентна връзка под егидата на администрацията на президента Джо Байдън, съобщава The Wall Street Journal.

Вашингтон засега не уточнява кого конкретно ще засегнат ограниченията, но посочи, че те ще засегнат чуждестранни правителствени служители и други хора, обвинени в корупция и нарушения на правата на човека. Както отбелязва WSJ, американски законодатели и неправителствени активисти призовават за санкции срещу руски олигарси, китайски служители и ирански представители.

"В течение на седмицата Министерството на финансите ще предприеме серия от действия за идентифициране на лица, които участват в злонамерени дейности, които подкопават демокрацията и демократичните институции по света, включително корупция, репресии, организирана престъпност и сериозни нарушения на човешките права“, казва неназован източник пред изданието.

По думите на събеседника на WSJ, Вашингтон разглежда санкциите като важен инструмент в усилията на администрацията на Байдън да стимулира "демократичното обновление“ по света. В същото време приоритетно внимание ще бъде отделено на координацията на международните действия за гарантиране на ефективността на ограничителните мерки. Така че на срещата на върха представителите на американската администрация се надяват да убедят правителствата на повече от 100 държави да предприемат подобни мерки.

Освен това, както съобщава изданието, Министерството на финансите планира да премахне вратичките в законодателството, които позволяват на корумпирани служители да използват пазара на недвижими имоти в САЩ, както и като цяло да повиши прозрачността на корпоративната собственост.

Според Даниел Фрийд, бивш дипломат от Държавния департамент, който е разработил няколко политики за санкции за администрацията на бившия президент Барак Обама, Белият дом разглежда борбата срещу корупцията като важен елемент от възстановяването на демокрацията. В същото време експертът смята Срещата на върха за демокрация за отлична възможност за разширяване на броя на страните, координиращи действията си срещу корупцията и нарушенията на правата на човека.

"Това може да изглежда като приемане от другите страни на версии на приетия в САЩ закон Магнитски за Русия и последващ глобален закон Магнитски или дори създаване на по-широк механизъм за координирани многостранни санкции“, заяви Фрийд.

Както припомня изданието, санкциите на Магнитски предполагат визови ограничения за влизане в САЩ и замразяване на финансови активи под юрисдикцията на страната, както и усложняване на финансовите транзакции и сделки с недвижими имоти в чужбина.

Превод и редакция: Иван Христов