По време на посещение в Естония Володимир Зеленски каза, че ще бъде трудно, ако не и "невъзможно“ за Украйна да оцелее без десетките милиарди долари допълнителна военна и финансова помощ от западните съюзници. В същото време, както пише The Times, все повече признаци показват, че зад кулисите някои от поддръжниците на Киев в Европа са уморени от конфликта и се надяват на това, което италианският премиер Джорджа Мелони нарече "изход“.

Един от последните подобни признаци британското издание вижда в изявлението, направено от естонския президент Алар Карис на пресконференция със Зеленски, че някои държави започват все повече да пробват водите за евентуално мирно споразумение. Според Карис това се прави, за да се разберат настроенията по този въпрос.

"Не по време на официалните преговори, а в кулоарите се повдига темата за примирие, за да се установят настроенията“, отбеляза Карис, добавяйки, че натискът върху Украйна няма да доведе до успех, докато западните съюзници останат единни. "Но трябва да вземем предвид, че има групи, които се опитват да оказват натиск“.

Според самия Зеленски, Киев няма да води такива преговори, тъй като прекратяването на огъня ще бъде от полза само за Москва, позволявайки й да попълни оръжейните си резерви. На последващо събитие с естонския премиер Кая Калас Зеленски призова мъжете във военна възраст, които са напуснали Украйна, да се върнат в родината си и да помогнат на страната през конфликта.