Западните държави са убедени, че са получили "ясни доказателства“ за тайни доставки на оръжия за Русия от Китай, което може да означава значителна ескалация на участието на Пекин във войната в Украйна, коментират в редакцията на британския вестник The Times.

Официално лице, пожелало анонимност, твърди, че Западът разполага с доказателства за участието на китайска компания в доставката на Русия на "редица специални военни дронове“, използвани за бойните действия в Украйна.

Източникът отказа да разкрие името на компанията, но уточни, че споразумението за доставка на дронове за Русия е приключило през 2023 година.

"Въпреки че китайското правителство може да не го признае, то ще се опита да запази нарастващата подкрепа (на Русия – бел. ред.) в тайна“, добави служителят.

Той обаче потвърди доклад на Reuters, че Русия е разработила оръжейна програма в Китай за разработване и производство на атакуващи безпилотни апарати с голям обсег, които използва във войната в Украйна.

В коментар за The Times представител на НАТО отбеляза, че новата информация за участието на Китай във военната подкрепа на Русия "предизвиква дълбока загриженост“ и че членовете на Алианса "провеждат консултации по този въпрос“.

През септември заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл първи заяви, че Китай пряко помага на руската военна машина , като подкрепя усилията й да води война срещу Украйна.

САЩ многократно са предупреждавали Китай да не подкрепя руската отбранителна индустрия и са наложили стотици санкции, насочени към ограничаване на способността на Москва да използва определени технологии за военни цели.