Загубата на Угледар увеличава натиска върху украинската армия в Донецка област, която страда от недостиг на боеприпаси и личен състав, тъй като значителни ресурси са насочени към поддържане на позиции в Курска област, пише британският вестник The Times.

"Руската победа, макар и до голяма степен символична, може да проправи пътя за по-нататъшни печалби на север и изток от града. Докато тези печалби са малко вероятни през следващите месеци с настъпването на дъждовния сезон и зимата, ясната военна цел на президента Путин за превземане на цялата Донецка и Луганска област донякъде се приближава“, пише в публикацията.

Руските военни блогъри обаче не "празнуваха“ превземането на Угледар, тъй като мнозина се съмняват, че армията на Москва може бързо да напредне по-навътре в територията, контролирана от Украйна, пише The Times.

Изданието отбелязва, че Угледар е силно миниран, така че руснаците се нуждаят от време, за да прочистят града от мини и боеприпаси, които не са се взривили. Освен това по-нататъшното настъпление на Руската федерация ще бъде възпрепятствано от украинските отбранителни позиции североизточно от града.

"Превземането на Угледар от Русия е малко вероятно да промени радикално хода на настъпателните операции в западната част на Донецка област, главно защото Угледар не е особено важен логистичен център, а също и защото руските войски контролират повечето от главните пътища, водещи до града“, подчертаха от Института за изследване на войната (ISW).

В същото време The Times добавя, че за да превземат Покровск, руските войски трябва да маневрират в открити райони на около 30 километра. Градът е от стратегическо значение поради своите железопътни връзки, което означава, че щурмът на Покровск, който е под постоянен обстрел от Руската федерация, е малко вероятен, увериха анализатори пред изданието.