Отношенията между украинските и западните разузнавателни агенции се влошават, тъй като САЩ и Обединеното кралство се страхуват да бъдат пряко въвлечени в конфликт с Русия, пише The Times.

В сряда кола бомба уби Михаил Филипоненко, бивш ръководител на "народната милиция" в Луганск и ключова фигура в посредническото управление на Москва в окупирания регион Донбас. Украинското военно разузнаване бързо си приписа заслугите за това, което е последната от поредица операции за саботаж и убийства.

Саботажите са предназначени да запознаят руснаците с реалностите на войната, тази кампания също започна да обезпокоява американците, които заедно с британците бяха най-активни в подкрепата на украинските разузнавателни служби.

Западните страни също "не харесват непрозрачността на плановете на Киев".

"В западните политически кръгове има усещане, че Киев не е напълно прозрачен в плановете си и също така не желае да отговори на опасенията на своите съюзници", е заявявил британският политолог и автор на книги за Русия Марк Галеоти добавяйки, че "Украйна не вижда причина да променя стратегията си".

Тази подкрепа на Запада датира от завземането и анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Разузнавателната помощ от Европейския съюз е специално насочена към реформата на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Съединените щати и Великобритания съсредоточават вниманието си върху Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна и Службата за външно разузнаване, които са обучени как да се противопоставят на руския саботаж и развиват собствения си интелектуален потенциал. В допълнение към обучението на персонала, тази подкрепа довежда до доставката на съвременно оборудване за шпионаж и директен обмен на разузнавателна информация.