Обединеното кралство обмисля възможността за разработване на ракети с голям обсег, способни да унищожат руските ядрени оръжия, тъй като в Европа се засилват опасенията, че Владимир Путин може да ги използва, отбелязва британският вестник The Times.

Дипломатически източници на изданието съобщават, че Великобритания е дала да се разбере, че ще работи с Германия за разработването на оръжия с обсег от около 3200 километра.

Съюзниците предполагат, че тези оръжия ще могат да летят от Берлин до Москва, ако Путин се реши на използването тактически ядрени оръжия.

Смята се, че британският министър на отбраната Джон Хийли е обсъдил проекта с германския си колега в Берлин в сряда, 24 юли. Той бе там като част от 48-часова дипломатическа обиколка на Европа, за да засили сътрудничеството между Великобритания и нейните съюзници и да популяризира своята отбранителна стратегия "НАТО на първо място“.

Плановете предвиждат ракетите с голям обсег да бъдат разположени в Германия, заменяйки американските, които ще бъдат разгърнати там през следващите години.

По-рано този месец САЩ и Германия обявиха, че американските ракети с голям обсег ще бъдат разположени в страната за първи път след края на Студената война. Решението, което предизвика гневна реакция от Москва, бе обявено по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.