Правителството на Великобритания работи по планове на споразумение, с което да се разреши миграционната криза в Ламанша още през тази година. В Лондон вече са стигнали до заключение, че няма надежди за договор с Франция преди президентските избори, които ще се състоят през април, пише в понеделник The Times, позовавайки се на високопоставени служители на британското МВнР.

Събеседниците на изданието съобщават, че разработват предложения, които могат да бъдат представени "веднага след като изборите приключат“ с надеждата, че победителят във френските избори ще излезе със свои "реалистични планове“ за решаване на проблема.

Говорител на Министерството на вътрешните работи, който пътува до Париж за преговори, заяви, че френските служители са отказали всички предложения от британската страна, пише вестникът.

Лондон и Париж съвместно се борят с проблема с нелегалните пресичания на границата от няколко години, но броят на мигрантите, които се опитват да преминат Ламанша и Па дьо Кале, непрекъснато расте. През 2021 г. повече от 25 000 души са влезли незаконно в Обединеното кралство по този маршрут. Няколко хиляди мигранти тази година бяха задържани от френските власти, преди да успеят да напуснат френските води. По-рано френският вътрешен министър Жералд Дарманен заяви, че френските спасителни и гранични служби в периода от януари до края на ноември 2021 г. са спасили 7,8 хиляди нелегални имигранти, които са се опитвали да преминат Ламанша към Обединеното кралство.

Превод и редакция: Иван Христов