Обединеното кралство няма да позволи на Украйна да използва ракети с голям обсег срещу цели в Русия без съгласието на Съединените щати, пише The Times.

Петима бивши министри на отбраната и бивш министър-председател призоваха настоящия британски премиер Кийр Стармър да действа едностранно. Те предупредиха, че забавянето само ще насърчи Путин.

The Times обаче съобщи, че Обединеното кралство няма да "се справи само“, тъй като системите за насочване на САЩ се считат за критични, за да се гарантира, че ракетите поразяват своите цели.

Британското правителство смята, че САЩ вероятно ще дадат зелена светлина на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, въпреки че има разделения в администрацията на президента Байдън.

Британският външен министър Дейвид Леми заяви, че западните съюзници се нуждаят от "обща стратегия".

"Важно е като съюзници, подкрепящи Украйна, да имаме обща стратегия за победа в бъдеще. Сега обсъждаме това със Съединените щати и други ключови съюзници. Отправяме се към Общото събрание на ООН, където всички ще се срещнем със Зеленски след по-малко от 12 дни", отбеляза той.

Според него нито една война не се печели само с оръжие. "Важно е да подкрепим украинците да продължат отпора на Русия в Черно море, важно е да могат да се справят с огромните въздушни предизвикателства, които Русия поставя, и, разбира се, да ги подкрепяме – и ние го направихме - в обучението на собствените си мъже и жени на предната линия. Искаме да поставим Украйна във възможно най-силната позиция за бъдещето“, заяви Леми.