На 2 септември правителството на Обединеното кралство спря 30 от 350 лиценза за износ на военна продукция на Израел, с аргумента, че оръжията може да бъдат използвани в нарушение на международното хуманитарно право. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече хода "позорен“ и обяви, че той "само ще насърчи ХАМАС“.

Според британския вестник The ​​Times частичното спиране на износа е довело до разрив между Лондон и Вашингтон. В допълнение към официалните изявления, страните изразиха недоволство неофициално: САЩ са предупредили в лични разговори, че подобно решение може да навреди на напредъка на преговорите за прекратяване на огъня, съобщава вестникът.

Според изданието някои британски служители също са в недоумение. Един от тях коментира пред изданието, че Лондон се е опитал да "угоди на всички страни“, но в крайна сметка "вбеси всички“.

"САЩ биха помислили, че такова решение би било безполезно, пропалестинските законодатели – че няма да стигне достатъчно далеч, а поддръжниците на Израел биха го помислили за лудост“.

Друг събеседник предложи да се преразгледа износът на оръжия за страни като Саудитска Арабия, за да бъде подходът на Лондон последователен.