По време на лова на самолетите за ранно предупреждение и контрол A-50 на руските военно-космически сили, Въоръжените сили на Украйна първоначчално са използвали ракети от съветската епоха С-200, но в крайна сметка са поразили целта с комплекси Patriot, пише The Times.

Според събеседника на изданието, високопоставен офицер от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, през май 2022 г. е било решено системата С-200 да бъде възстановена и да започне нейното бойно използване. Намерени са офицери, които преди са управлявали тези комплекси, както и инженери, способни да ги възстановят.

Първото изстрелване е извършено през есента на 2023 г., но ракетите не успяват да поразят целта, тъй като А-50 променя траекторията си на полет. Но въпреки това операцията е успешна по отношение на демонстрирането на способности.

"Ние дадохме пример на ВВС да не се страхуват от обстрел. При първия опит, когато изстреляхме две ракети, те видяха колко бързо скрихме пусковите установки и се евакуирахме - никой дори не забеляза къде сме", казва офицерът от ГУР.

Първи А-50

Още същата година ВВС на украинските въоръжени сили използват батареи Patriot, монтирани на камиони. Подполковник от украинските военновъздушни сили заяви пред The ​​Times, че е било "много рисковано", защото е изисквало приближаването на Patriot много близо до фронтовата линия, което представлява пет или шест големи превозни средства.

Батарея на системата за противовъздушна отбрана Patrio чака A-50 на 14 януари, докато пресича Азовско море със самолет от командния център Ил-22.

Руските екипажи вярват, че са далеч извън обхвата на всяка земна заплаха. Иматпо-малко от две минути да реагират, преди ракетите да ударят. В резултат на това А-50 се разбива в морето, а Ил-22 е повреден и успява да се върне в базата.

Втори А-50

След като Кремъл разбра, че А-50 са уязвими, те са изтеглени от Азовско море, отвъд обхвата на Patriot. Те обаче продължават да бъдат в обсега на системата С-200. А на 23 февруари батареята С-200 под командването на Главното разузнавателно управление удари втория самолет, който се намираше на около 170 километра от фронтовата линия.

В друга операция украинските сили използват радарно активирана система С-300 като примамка, за да привлекат самолети в обсега на Patriot.

"Те щастливо излетяха, за да унищожат С-300, а след това се появи Patriot, два бяха свалени от С-300, а четири от Patriot, разказа подполковник от украинските ВВС.

ГУР с помощта на С-200 удари бомбардировач Ту-22МЗ на 19 април, когато изстрелваше ракети над Украйна. Руският самолет се разби над Ставрополския край.

Оттогава руснаците промениха разстоянието за изстрелване на ракети. "Ние ги отблъснахме от някои цели, които биха могли да атакуват“, посочва офицерът от ГУР.