Китай може да нахлуе в Тайван до 2025 г., но не е готов за това сега, според последната оценка на Министерството на отбраната на самоуправляващия се остров, пише британският вестник The Times.

В доклад, представен в парламента на острова за преглед на бюджета, Mинистерството каза, че Народноосвободителната армия на Китай все още не разполага с достатъчно амфибийни кораби за светкавична инвазия, която да бъде извършена с една десантна вълна, според медиите в Тайпе.

"(Тайванските) военни защитават добре пристанищата и летищата и те няма да бъдат лесно окупирани за кратко време. Операциите по стъпване на острова ще бъдат изправени пред изключително високи рискове“, казаха от Министерството.

В доклада се казва също, че китайските военни имат ограничен капацитет за логистична подкрепа и че въоръжените сили на острова могат да нарушат линиите му за снабдяване, като тормозят транспортните кораби и самолети, на които Пекин ще разчита, за да изпраща боеприпаси, храна и лекарства на своите войски през Тайвански проток с ширина повече от 160 километра.

Министерството предупреди, че до 2025 г. Китай ще подобри способността си да контролира водите. Китайските военни бързо модернизират своя флот, добавяйки по-големи и по-мощни военни кораби към него.

Напрежението в Тайванския проток нараства. Пекин изпраща военни самолети да изследват въздушното пространство близо до острова почти всеки ден, което поражда опасения, че скоро може да започне инвазия.

Пекин, който смята Тайван за част от китайската територия, поема ангажимента за "обединение“ до 2050 г. и не изключва използването на сила. Националистическите гласове, призоваващи китайската армия да "освободи“ Тайван възможно най-скоро, стават все по-силни.

Китайски дипломати предупредиха Тайван и неговите поддръжници да не подценяват решимостта на Пекин и способността му да защитава своя суверенитет и териториална цялост.

Всяка военна акция срещу Тайван може да ускори конфронтацията със САЩ. САЩ имат споразумение за сигурност с острова, за да му доставят достатъчно оборудване и технологии за възпиране на всяка китайска инвазия. Президентът Байдън посочи, че САЩ се ангажират да защитават острова.

В Китай експерти на годишен форум, организиран през изминалия уикенд от Global Times, вестник на Китайската комунистическа партия, твърдят, че страната ще има по-голям шанс да "реши въпроса с Тайван“ след три до пет години, когато ще е развила "огромни предимства“ срещу САЩ в региона.

Ако балансът на силите Китай-САЩ се промени в полза на Пекин, Вашингтон може да бъде по-сдържан, което ще направи решаването на тайванския въпрос по-"праволинейно“, каза на форума Шен Дингли, професор от Института за международни изследвания към университета Фудан, т.к. съобщава вестникът. Китайските експерти на форума се съгласиха, че войната е малко вероятна в краткосрочен план.

В Тайван Министерството на отбраната заяви, че Пекин може да използва военни учения, за да предприеме изненадваща атака. Китайските сили биха могли да се концентрират във водите на изток от Тайван, откъдето биха могли да обградят острова и да отсекат подкрепленията от съюзниците на Тайван, преди да започнат атака.

Президентът на Тайван Цай Ин-вен провежда програма за военна модернизация, за да направи острова по-труден за нападение. Правителството й планира допълнителни 240 милиарда нови тайвански долари (6,5 милиарда британски лири) през следващите пет години за военни разходи, по-голямата част от които за военноморски оръжия, включително ракети и военни кораби.

Превод и редакция: Юлиян Марков